De Leemstee

Gastenverblijf in Drenthe

 

Meer info


Overnachten in de Leemstee is een bijzondere ervaring: je voelt de sfeer van een oude Saksische boerderij in de combinatie van de eeuwenoude gebinten, een sobere inrichting en zachtgekleurde lemen wanden. Een hangende schouw, een met de veer geschilderde bedsteewand en antieke hardstenen wasbakken herinneren aan het vroeger gebruik van de boerderij.
Toen wij de boerderij kochten in 2005 was er al heel wat aan vertimmerd. Met behulp van een architect hebben we de boerderij weer de oude sfeer en luister ge geven terwijl we er modern comfort aan toevoegden. Hieronder meer over de geschiedenis en de architectuur.

Architectuur

Met behulp van een architect hebben we niet alleen de oude elementen weer gerestaureerd, maar ook enkele nieuwe, moderne, elementen aan de boerderij toegevoegd. Zo loopt er over een groot deel van het dak een glasstrook die zorgt dat het zonlicht nu middenin de boerderij valt.
De oude gebinten zijn weer in het zicht teruggebracht. Vanuit de hal kun je via allerlei doorzichtjes de complete gebintstructuur van de boerderij goed zien. De badkamers zijn als een losse dozen boven elkaar in de hal geplaatst. Alle wanden zijn met leem gestuct in zachte aardetinten en de badkamers hebben zogenaamde tadelact-wanden en vloeren. Dit geeft de boerderij een schilderachtige en zelfs wat mediterrane sfeer.Geschiedenis

De eerst bekende bewoner van onze boerderij is Jan Hamminge, hij woonde hier in 1672. In de loop van de eeuwen hebben er veel verschillende mensen in gewoond, vooral ambachtslieden zoals wevers en schoenmakers. Ook in de 20e eeuw was er nog een kapper, een stoffenzaak en een bakkerij in gevestigd.
De Leemstee is een kleine Saksische boerderij, ofwel 'hallehuis' met zijbaander (de grote deuropening waardoor de hooikarren naar binnen reden). Oorspronkelijk had de boerderij waarschijnlijk een baander aan de achterkant, zo is op de maquette uit het dorpsmuseum uit 1750 te zien. De boerderij was toen ook langer*.

 gebint

 De boerderij rond 1920, toen er een kapperszaakje in het voorhuis was gevestigd.