De Leemstee

Gastenverblijf in Drenthe

 

Omgeving

Eext is een mooi bewaard, landelijk dorp met veel oude, rietgedekte boerderijen, een dorpsmuseum en enkele hunebedden in de directe omgeving. In het dorp zijn enkele goede restaurants en een kleine supermarkt voor dagelijkse boodschappen. U kunt in het dorp goede fietsen huren (met of zonder versnellingen, elektrisch of met kinderzitjes).

Natuur en landschap

Eext maakt deel uit van het Nationaal Park Drentsche Aa, een van de mooiste landschappen van Nederland. Eext is daarin een van de best bewaarde rustige brinkdorpen, met zeven grote brinken. Van de grote eiken die daarop groeien werden vroeger de gebinten van de boerderijen gemaakt. Rondom het dorp liggen uitgestrekt akkers met kleine asfaltweggetjes en zandwegen. Door een mooi afwisselend bos loop je zo naar het oude dorpje Anloo of, verder, langs het kronkelende beekdal van de Drentsche Aa. Wandelend over het grote BalloĆ«rveld kun je de schaapskudde over de heide thuis zien komen. Er zijn prachtige afwisselende fietstochten te maken naar de brinkdorpen Annen, Gasteren, Rolde en Balloo, over de heidevelden, zandgronden en grotere bossen van de Hondsrug. Aan de westkant liggen de historische veengebieden van het open Hunzedal. Hier loopt ook een nieuwe fietsroute doorheen. 

Cultuur

Binnen 20 minuten rijden met de auto ben je in Groningen met z'n bijzondere musea, kunstgaleries en binnenstad. Of bij het Drents Museum in Assen. Voor een bijzonder dagje uit kun je naar het Gevangenismuseum en -dorp in Veenhuizen, het Hunebedcentrum in Borger, het dierenpark Wildlands in Emmen of het historische dorp Orvelte. In en rondom Eext zijn er door het jaar heen verschillende historische jaarmarkten of feesten.

Links

Enkele goede restaurants in Eext:
Rikus (bijzondere keuken, ingrediĆ«nten uit de directe omgeving) - reserveren meestal noodzakelijk
De rustende jager

Sites met actuele informatie en activiteiten:
Toeristische info Drenthe 
Eext info
Fietsen en wandelen in Drenthe
Excursies IVN AA en Hunze